Ervaringsdeskundige bij Pijnpoli

Ervaringsdeskundige bij pijnpoli

PijnCoach.nl was aanwezig bij een scholingsdag van de Pijnpoli van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven. Als ervaringsdeskundige deelde Marcel van PijnCoach.nl de andere kant van het spectrum. Hoe is het om chronische pijn te hebben? Hoe is de pijn ontstaan? Waar loop je tegenaan als je medische hulp gaat zoeken? En wat was ervoor nodig om tot de juiste diagnose en de juiste behandeling te komen?

Uitdagingen Pijnpoli's en pijneducatie

Bij deze vooruitstrevende Pijnpoli is het belang van pijneducatie bij chronische pijn inmiddels duidelijk. Het blijk echter wel dat er een uitdaging ligt voor deze Pijnpoli om patiënten zo ver te krijgen dat ze aan de slag gaan met pijneducatie. Patiënten verwachten concrete behandelingen van een ziekenhuis en er is dan ook veel weerstand ten aanzien van pijneducatie. Het is moeilijk voor patiënten te begrijpen dat kennis over pijn significant kan bijdragen aan pijnvermindering en een noodzakelijk aspect is om pijn te overwinnen.

Het is essentieel om patiënten die last hebben van centrale sensitisatie te laten inzien dat hun pijnsysteem niet goed werkt. Dat de volumeknop van hun pijnsysteem te hoog staat waardoor ze veel te gevoelig zijn. Maar ook dat er op lichamelijk niveau vaak niet zo veel (meer) aan de hand is. Het is het lichaam juist dat wilt beschermen tegen dreiging. En juist aan de hand van kennis kan constante bewuste en onbewuste alertheid verminderd worden en daarmee ook de pijn.

Twee direct inzetbare middelen voor Pijnpoli's

Er ligt dus nog een uitdaging voor Pijnpoli’s op het gebied van pijneducatie. Volgens PijnCoach.nl zijn er momenteel twee uitstekende middelen die Pijnpoli’s direct kunnen inzetten om te zorgen dat patiënten, op een laagdrempelige manier, met pijneducatie aan de slag kunnen gaan. Het is raadzaam deze middelen niet als oplossing aan te bevelen. Een ‘bijdrage aan pijnvermindering’ zou hierbij een betere insteek zijn. Op deze manier is de kans op weerstand kleiner.

1. Website RetrainPain.org

Waar elke Pijnpoli onmiddellijk mee kan beginnen is patiënten kennis laten maken met de website RetrainPain.org Dit is een gratis website gewijd aan pijneducatie. Het is opgericht door drie fysiotherapeuten uit New-York en in diverse talen beschikbaar. Het staat vol informatie met betrekking tot chronische pijn aan de hand van grafisch verhelderende slideshows. Het fijne aan de site is dat het een erg laagdrempelige manier is, ten opzichte van bijvoorbeeld een boek, om toch aan pijneducatie te beginnen.

2. 'Pijn & het Brein' boek

Het boek Pijn & het Brein is erg raadzaam om te lezen om pijn, en de rol van het brein hierbij, beter te begrijpen. Het begrip ‘centrale sensitisatie‘ wordt hierbij uitgebreid behandeld. Verder worden revalidatie- en behandelmethoden zoals ‘graded activity‘ en ontspanningsoefeningen besproken. Het boek is erg toegankelijk geschreven en daarom erg educatief en het zal antwoorden op een hoop vragen geven. Eigenlijk zou dit boek standaard in de behandeling moeten zitten van elke patiënt die last heeft van aanhoudende pijn.

Pijn en het Brein
Pijn & het Brein

Ervaringsdeskundige nodig?

Ook interesse in een ervaringsdeskundige? Neem dan contact op via dit formulier.

Scroll to Top
PijnCoach PijnCoach.nl Mobile

Steun PijnCoach.nl

PijnCoach.nl is een particulier iniatief om mensen te helpen die chronische pijn ervaren. Mocht PijnCoach.nl nuttig zijn geweest en wil je bijdragen aan verbetering: