Begrijp de Pijn

Boekrecensie: ‘Begrijp de pijn’

Als je ‘Begrijp de pijn‘ hebt gelezen, weet je meer over pijn dan meeste deskundigen in de gezondheidszorg. Het bezit de nieuwste inzichten op het gebied van pijnwetenschappen. Het is o.a. geschreven door Lorimer Moseley, een pijnwetenschapper uit Australië die bekend is om zijn baanbrekende inzichten op dit gebied. De originele Engelse versie heet: ‘Explain pain’. 

Voor iedereen toegankelijk

Erg fijn aan dit boek is dat het makkelijk wegleest vanwege de compacte teksten met bijbehorende illustraties. Sommige teksten zijn inhoudelijk gelijk aan wetenschappelijke literatuur, maar je merkt dat er alle moeite in is gestoken om het boek voor iedereen toegankelijk te maken. Zowel zorgverleners als personen die aanhoudende pijn ervaren kunnen dit boek begrijpen en zullen er baat bij hebben.

Minder bang voor pijn door pijn beter te begrijpen

Een van de belangrijkste doelen van het boek is mensen in staat stellen hun pijn beter te begrijpen zodat ze minder bang zijn voor hun pijn. Door de dreigende waarde te verminderen, verminderd ook de pijn. Het boek maakt duidelijk dat het pijnsysteem niet altijd betrouwbaar is. Sommige vormen van levensbedreigende kanker doen bijvoorbeeld geen pijn met als gevolg dat ze onopgemerkt blijven. Denkt je brein dat je wel in gevaar bent, zelfs als er niks lichamelijks aan de hand is, kun je toch pijn hebben. Aan de hand van interessante voorbeelden wordt dit uitgelegd.
 

Hoopvol ten opzichte van chronische pijn

Het boek benadrukt de omkeerbaarheid van chronische pijn. Net zoals spieren en gewrichten getraind kunnen worden, kan ook de gevoeligheid van lichaamsdelen in het brein getraind worden en weer worden zoals die was. Het lichaam veranderd en vernieuwt zich immers constant en daarmee ook de gevoeligheid. Door middel van de kennis van dit boek en de juiste houding en activiteiten is er veel mogelijk.

Conclusie

De combinatie van wetenschappelijke inzichten die voor iedereen toegankelijk zijn gemaakt, in combinatie met een hoopvolle en strijdbare houding ten opzichte van chronische pijn, maakt dit boek erg fijn en raadzaam om te lezen.

Scroll to Top
PijnCoach PijnCoach.nl Mobile

Steun PijnCoach.nl

PijnCoach.nl is een particulier iniatief om mensen te helpen die chronische pijn ervaren. Mocht PijnCoach.nl nuttig zijn geweest en wil je bijdragen aan verbetering: